Thursday 10 February 2011

トリュフ/truffles


今日はパートナーの誕生日です。毎年、何をプレゼントしようか悩むのですが今年は思い切って全て手作りの物にしました。パートナーは一切「物欲」というのがなく何かプレゼントしても気に入らなかったら放置されっぱなしなので。(笑)今年は、彼の好きそうな物を作りました。

まずは、これ!抹茶チョコレートのトリュフ。何度か挑戦しているので少しチョコレートのテンパリングもましに。でも、まだまだ。いつかお菓子の学校にでも通ってみたいなって思う。(願)

そして、写真にはないけどバナナチョコレートブラウニーも作ってみました。最近、パウンドケーキ等も挑戦しているんだけどどうも納得いくような出来になりません。スポンジ系とはあまり相性が良くないみたい!(泣)

で、他のプレゼントは・・・というと、今年は全てハンドメイドと決めたのでディナーは3コースで望む予定。メニューはオニオンスープ、アミューズブッシュ 、メインはサルティンボッカです!
そして、デザートはチョコレートと色々なナッツのタルトにする予定です。

最近、カトラリーのセットを買いました。それも誕生日プレゼントの一部です!(あとで写真を載せますね!)

今日は大忙し!でも、ちゃんとこれからタップのレッスンを受けてきます!

Today is my partner's birthday! He is the very difficult man to give presents. First of all, he doesn't have a desire to buy things except books. Secondly, he is not interested in clothes or anything. He prefers to make if he can do. So I decided to make everything instead of buy clothes. Anyway, I made green tea truffles and banana chocolate Brownie for presents. He loves chocolate so he loves my presents! Truffles are very difficult to make, especially tempering chocolate. I had to be careful about the temperature otherwise chocolate doesn't shine. I tried to make them a few times and I still need practicing, but they are better than last time. :-)
Also I will make 3 courses dinner tonight. Menu would be onion soup, amuse-bouche, saltimbocca and dessert which will be nuts chocolate tart.

I recently bought cutlery sets which we went to a french restaurant in Thailand. We fell in love. I would like to take some photos tonight. I will be very busy for cooking, serving and enjoying his birthday! However, I also have a tap class before dinner so I have to do many things today!

No comments: